Hur skapar jag en kreditfaktura (makulerar)?

« tillbaka till vanliga frågor

För version 6.0 och senare av epicraft Faktura Standard och Professional.

Du kan skapa en kreditfaktura via menyalternativen Hantera->Kreditfakturor och Arkiv->Ny->Kreditfaktura.

En kreditfaktura är en minusfaktura du skapar från en befintlig faktura och det är rekommenderat att skapa en kreditfaktura istället för att ta bort en faktura ur programmet. Genom att skapa en kreditfaktura undviker du även glapp i fakturanummerserien vilket inte får förekomma enligt bokföringslagen.

Så här skapar du en kreditfaktura

1. Öppna menyalternativet Hantera->Kreditfakturor.

2. Sök fram den faktura du vill kreditera genom att ange hela eller del av kundens namn i sökrutan och sedan klicka Sök.

För större bild - klicka på bilden

3. Välj fakturan du vill kreditera klicka sedan på Skapa kreditfaktura för att skapa en kreditfaktura.

För större bild - klicka på bilden

4. En kreditfaktura har nu skapats och din faktura är krediterad. På kreditfakturan ser du även Ursprungsfakturanummer som hänvisar till den krediterade fakturan. Du kan ändra kreditfakturan precis som en vanlig faktura, vilket är användbart om du behöver delkreditera.

För större bild - klicka på bilden

Bokföringshjälp i epicraft Faktura Standard

Kreditfakturor visas i bokföringsrapporten som du kan använda som underlag i bokföringsarbetet. Har du epicraft Faktura Professional bokförs kreditfakturor automatiskt som en del av funktionen Automatisk bokföring.

Hur du hittar gamla kreditfakturor

Du kan hitta kreditfakturor via Verktyg->Sök->Faktura. Ange att du vill söka på fakturatiteln Kreditfaktura och kryssa ur Visa inte kredit- och krediterade fakturor, klicka sedan på Sök.

Hur du delkrediterar en faktura

Om du behöver delkreditera en faktura kan du ändra beloppen på kreditfakturan så att dessa stämmer med krediteringen.