Hur skapar jag en Rot- eller Rut faktura

« tillbaka till vanliga frågor

För version 6.0 och senare av epicraft Faktura Standard

Du kan skapa fakturor i epicraft Faktura med Rot eller Rut-avdrag som använder sig av Skatteverkets nya regler för 2016. Denna hjälpartikel visar dig hur du gör.

Skapa faktura med Rot- eller Rut-avdrag

1. Öppna menyalternativet Verktyg->Alternativ.

2. Välj filken Rot och Rut.
  3. Välj Rot under rubriken Välj faktura för att möjliggöra att skapa fakturor med Rot-avdrag.

(För Rut-avdrag, välj alternativet Rut istället)

För större bild - klicka på bilden

4. Tryck på Spara.
  5. Öppna Arkiv->Ny->Faktura för att skapa ny Rot-faktura.

6. Skriv in alla fakturarader och kryssa i rutan Rot för de rader som avser arbete där avdrag gäller.

För större bild - klicka på bilden

7. Summeringdelen av fakturan visar det avdrag som gjorts för Rot (30% av arbetskostnaden).

Underlaget för avdragsgillt belopp är begränsat i programmet till 166 667 kr per faktura enligt gällande regler från 1 januari 2016. Du ändrar detta under Verktyg->Alternativ.

Som ett förtydligande för kunder skrivs även följande text ut på fakturan (vid förhandsgranskning och utskrift):
    "Preliminär skattereduktion för husarbeten 30% av 25 000 kr" på fakturan (25 000 kr avser total arbetskostnad).

8. Tryck på knappen Spara för att spara fakturan.

9. Tryck på knappen Utskrift för att förhandsgranska och skriva ut fakturan.

10. Från förhandsgranskningsfönstret kan du skriva ut fakturan till skrivare, spara som PDF eller skicka per e-post.

Hur ska fakturan vara utformad enligt Skatteverket?

Läs information från Skatteverket här